Mimani Residence, Gangtok

The building is a single family residence located in Gangtok.

DSC_0156

DSC_0263

The site was sloping on to the road and is surrounded by other buildings. The residence is made to accommodate the topography and this context of the site.

The terrain is used to create a sense of allure. The entrance to the building premises is at the same level as the lowest most floor. The user climbs up a flight of stairs and as they ascend, the space opens up into a front yard along with the main entrance. The yard is visible only from he top of the stairs, not before.

DSC_0098
ENTRANCE TO THE PREMISES
DSC_0018
STAIRS TO THE YARD AND MAIN ENTRANCE
Model
SIDE ELEVATION SHOWING THE LEVELS
Model
FRONT ELEVATION

The residence is designed to allow interaction between the residents and nature. The public and semi private spaces are outward looking and allow the outside to part of the users space. Ventilation and light is available in plenty even when the weather is harsh and unrelenting

DSC_0190 DSC_0193

DSC_0164

DSC_0034

There is clear distinction between private and public spaces with a smooth transition through buffer semi private areas. They are visually linked to public and private areas. This makes the house open and a coherent whole visually.

Model
GROUND FLOOR PLAN
Model
FIRST FLOOR PLAN
Model
SECOND FLOOR PLAN
Model
THIRD FLOOR PLAN
Model
SECTION THROUGH THE STAIRCASE
Model
SECTIONS SHOWING THE LEVELS

MATERIAL

The materials used in the building draw inspiration from the traditional ones used in the region. The warmth of wood complements the stability of the granite. This together with modern materials like glass and GI sheet roofing is a good mix of aesthetics and utility.

DSC_0173

DSC_0201

DSC_0065
THE STAIRCASE

DSC_0195

CLIMATIC CONSIDERATION

Gangtok has cold winters, heavy monsoon and mild summer. For this kind of climate, having a building with ample sunlight is crucial, especially in a residential one. The urban fabric of Gangtok is such that there are buildings very close to each other and no place for light and ventilation. The site for this project is also surrounded by buildings. So the façades on which sunlight could be brought inside are limited. However, it has been designed such that there is sunlight throughout the day. This cuts down on energy required for heating, which is a major source of energy consumption in winter.

PROCESS OF ANALYSIS

Sunlight exposure on the building is mapped for three different times on four days of the year, in accordance with the different seasons. This data helps us understand how much of the surface area gets direct sunlight and hence more heat.
This data is then co-related with the design and suitable conclusions are drawn at the end.

SPRING
SUMMER
SUMMER
AUTUMN
AUTUMN
WINTER
WINTER

OBSERVATIONS

SOLAR EXPOSURE LEVELS

1.) The most exposure is received in spring ( February-May) based on a cumulative solar exposure of 0.97 kWh/m2 on an average

2.) The least exposure is received near the autumnal equinox (September-October), corresponding to the end of the monsoon season in Gangtok based on a cumulative solar exposure of 0.25 kWh/m2 on an average day.

3.) Winter (November-January) receives the second highest exposure with a cumulative solar exposure of 0.34 kWh/m2 on an average day.

4.) The period around the summer solstice, which corresponds with the early monsoon period (June-August) receives 0.28 kWh/m2 cumulative solar exposure .

BUILDING DESIGN

1.) Certain rooms get constant exposure to sunlight through the day. The sun room, family room, living room and terrace.
2.) The other rooms,such as some bedrooms, the puja room and dining room get the           morning sun
3.)The kitchen, utility area and remaining bedrooms get direct sunlight in the evenings

Hence, the house has ample sunlight continuously, throughout the day.

Advertisements

3 thoughts on “Mimani Residence, Gangtok

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s