The Retreat, Baigunay

A resort located in Jorethang, South west Sikkim.

A basic RCC skeleton of a building that was halfway into construction on a picturesque site along a river was the beginning of the project. The idea was to expand organically from the single family retirement home to creating a hotel by the riverside.4

CLIENTS BRIEF

The vision was generic, a contemporary ambience within the immediate context. Rooms and suites for the guests were to be located in the main building while an ancillary building was to be designed to accommodate the swimming pool, changing rooms and spa.

sketch 2

sketch 1

CONCEPT

The design concept revolves around the existing main building, which has a mix of architectural features. The design peruses artistic austerity, bringing together different elements that starkly contrast to the grandness of the built form.

3

To that effect, a simple monochromatic palette in terms of flooring, wall colors and general décor has been used. To break away from the monotony and to introduce a decorative yet sleek element, a railing on the curved staircase in the atrium is introduced. 6

The furniture designed also follows the same concept. Keeping the basic concept of simple clean lines for providing a contemporary minimal look, divans with cushions are provided rather than large chairs and sofas. The décor also attempts to respond to the context of the river by taking riverside elements such as pebbles, boulders and sand found on the banks and including those as decorative elements.

ROOM INTERIORS
ROOM INTERIORS

2

Housed alongside is the ancillary building, the swimming pool and spa are located closer to the river which symbolically leads the guests towards the river and also to maintain appropriate visual access to the river and mountains. The clients requirement of the pool was mixed, requesting a pool where one could swim laps as well as which functions as a leisure pool. The design addresses both requirements by creating one side of the pool that is long while the junction of the children’s pool and main pool Is to be more social in nature providing leisure and relaxation.

THE SPACES

GROUND FLOOR PLAN
GROUND FLOOR PLAN
FIRST FLOOR PLAN
FIRST FLOOR PLAN

The first floor housing the guest rooms.

Layout2
SECOND FLOOR PLAN

The second floor with guest rooms.

THE SPA BUILDING PLAN
THE SPA BUILDING PLAN- GROUND FLOOR
FIRST FLOOR PLAN
FIRST FLOOR PLAN
FRONT ELEVATION OF THE MAIN BUILDING
FRONT ELEVATION OF THE MAIN BUILDING
SIDE ELEVATION OF THE MAIN BUILDING
SIDE ELEVATION OF THE MAIN BUILDING

Dressed in local stone, the form is grand. It captures attention while at the same time does not overwhelm the pristine surroundings it sits in. It complements the majestic mountains around it and neither gets overshadowed by the other and each retains its own character.

1
NESTLED AMONG MAJESTIC NATURAL FORMS
Capture
THE GRANDNESS OF THE STONE SOFTENED BY THE NIGHT LIGHTING
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s